Start: Diverse algemene onderwerpen.
Historiek: Geologie - Archeologie - Geschiedenis.
Media-tech: Foto - Film - Audio - Video - Kabels.
Elektronica: Halfgeleiders - Componenten - Chips.
ICT-info: Computers - Hardware - Software - Netwerken.
Eten&Koken: Recepten - Technieken - Restaurants.
De site is niet bedoeld als encyclopedie, maar de tientallen weetjes, die we steeds weer opnieuw moeten opzoeken (en dan vaak weer verdwenen of verplaatst blijken), zijn hier in zo eenvoudig mogelijke pagina's bijeen gezet, met veel verwijzingen naar vooral Nederlandse Wikipedia pagina's voor meer details.
Hieronder enkele veel gezochte weblinks:
Historiek is de geschiedenis van... Dus het gaat over het verloop in het verleden, maar van wat?
Van het universum (kosmografie), van de aarde (geologie), van het leven (evolutie, paleontologie), van de mens (archeologie, geschiedenis), van een mens (biografie),van een gebeurtenis (rapportage)? Dat kan op elke tijdschaal!
Om de gehele 'geschiedenis' in één tijdslijn te kunnen tonen is deze rechts op een logaritmische schaal weergegeven (Ga=miljard, Ma=miljoen en Ka=duizend jaar geleden); dit komt ook overeen met ons gevoel voor tijd - hoe langer geleden hoe minder details we weten.
Volgens de meest verspreide opvatting bestaat het universum, of heelal, ongeveer 14 miljard jaar. Het begon met een zogeheten oerknal. Over het hoe en waarom is er wetenschappelijk nog weinig zekerheid; theorie en speculatie is er vanzelfsprekend in overvloed.
Na de oerknal is er een grote massa zeer heet uitdijend materiaal dat in miljarden jaren tot sterren en stelsels daarvan condenseert. Hierbij wordt op enig moment ook ons melkwegstelsel, waarin onze zon met de planeten, gevormd.
De aarde bestaat nu ongeveer 4,5 miljard jaar. De eerste paar honderd miljoen jaar koelt ze af, gebombardeerd door allerlei brokstukken uit het heelal, totdat er een vaste draaiende bol gevormd is, omcirkeld door onze maan. De aarde is nog steeds voor een groot deel vloeibaar magma, maar de buitenste schil, de mantel of aardkorst, tientallen kilometers dik, is een vaste laag gesteenten die in botsende schollen op dit magma drijven. Het oppervlak van de aarde is voor meer dan de helft bedekt met water. De geschiedenis van de planeet wordt beschreven in de geologie.
Nadat de aarde 1 miljard jaar was afgekoeld, ontstond er eenvoudig leven en pas 2,3 miljard jaar geleden kwamen er levensvormen die middels fotosynthese zuurstof vrijmaakten, zodat er geleidelijk een atmosfeer gevormd werd en weer hogere levensvormen mogelijk werden.
Het eerste leven ontstond in de zee en kopieerde zichzelf met behulp van een soort bouwplan, o.a. het zo geheten DNA. Door toevallige fouten in een kopie hiervan ontstaan er varianten van levensvormen die, als ze succesvoller zijn dan het origineel, de overhand krijgen. Op deze wijze ontstaan er beter aan de omgeving aangepaste levensvormen: de evolutie!
Pas 450 miljoen jaar geleden ontstaan de eerste landplanten, 400 miljoen jaar geleden de eerste insecten, 300 miljoen jaar geleden de reptielen en hieruit ontstaan weer de dinos en de zoogdieren.
Zo'n 60 miljoen jaar geleden ontstaat een nieuwe groep zoogdieren, de primaten. Deze mens-apen leven voornamelijk in tropische streken in bomen, maar als anderhalf miljoen jaar geleden Afrika verdroogt passen sommige soorten zich aan het leven op de savanne aan en ontstaan de eerste mensachtigen.
De geschiedenis van de mens wordt in eerste instantie bestudeerd door paleoantropologen aan de hand van botresten. Als er ook gereedschappen en gebruiksvoorwerpen worden gevonden is er sprake van cultuur en gaan er archeologen aan 't werk. Pas als er geschreven verslagen worden gevonden is het geschiedenis: werk voor historici.
Om informatie over te brengen werden historisch verschillende technieken gebruikt. Het begint met krassen in stenen, verven op wanden van grotten, beeldhouwen in hout en steen en tenslotte schrijven en tekenen op papier en andere dragers. Maar, als er meerdere exemplaren nodig waren, zat er niets anders op dan het werk te herhalen. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel gezocht is naar mechanisering van kopieer werk.
Stempelen werd uitgebreid tot "drukken" met een "pers" en schilderen werd "fotograferen". Beelden konden later door de uitvinding van de "film" bewegen en ook het bijbehorende geluid werd (eerst optisch, later magnetisch) toegevoegd.
Door snelle ontwikkelingen in de elektronica werd het geluid (audio), de foto's en de films (video) elektronisch bewerkt en opgeslagen. Dit maakte het ook mogelijk om met de elektronische signalen van microfoons en de pas ontwikkelde zenders kort na 1900 de eerste radiostations op te zetten. Vanaf de jaren '30 volgden logischerwijs de eerste (experimentele) televisiestations. In het begin konden alleen "live" radio- en televisie-opnamen worden uitgezonden; pas na WO II (in Duitsland iets eerder) wordt met de komst van de "band-recorder" (eigenlijk taperecorder of bandspeler) het vooraf opnemen van uitzendingen mogelijk.
Elektronica is het deel van de elektrotechniek dat zich bezig houdt met schakelingen waarin actieve componenten zoals eerst radiobuizen en nu transistoren en "chips" worden gebruikt.
Alhoewel elektriciteit al lang gebruikt werd om informatie via telegraaf en telefoon te verzenden, nam de toepassing van elektronica snel toe na de uitvinding van de radio en toen de transistor op de markt kwam namen de toepassingen pas echt een hoge vlucht.
Bij de bouw van een elektronisch product worden passieve onderdelen (weerstanden, condensatoren) en actieve onderdelen (transistoren, chips) samengebracht en zodanig verbonden dat de gewenste schakeling ontstaat.
ICT gaat over het geautomatiseerd verwerken van allerhande informatie met behulp van technologie, dus gegevens verzamelen, bewerken, opslaan en presenteren.
Bij "informatietechnologie" denkt men doorgaans direct aan computertechniek, zowel hardware als software, de hulpapparatuur, de dataopslag en de netwerktechniek, maar allereerst moet er wel een goede systeemanalyse worden gemaakt van het soort, de hoeveelheid informatie en de bedoelde gegevensstroom, voordat er direct een computer wordt gekocht.
De ICT is een relatief recent vakgebied, dat zich razend snel ontwikkelt, onder meer gedreven door de snelle ontwikkelingen in de elektronica. Dit uit zich soms helaas in wildwest gedrag bij het creëren van nieuwe producten, die dan niet altijd aansluiten bij andere producten. Het aanbod van steeds grotere opslagsystemen creëert ook weer een vraag naar het bewaren van steeds meer informatie, maar of die na jaren evolutie van opslagtechnieken nog te lezen is?
Hoewel er een sterke drive is bij de professionele gebruikers om tot standaarden te komen, laten producenten zich daar soms weinig aan gelegen liggen in hun begrijpelijke strijd om de concurrentie voor te zijn. Wel zijn ICT-oplossingen van dominante bedrijven zoals IBM, DEC, HP, Xerox, Intel en Microsoft door de diverse normalisatieorganisaties achteraf in standaarden vastgelegd. De technische universiteiten en vooral de internationale ingenieursvereniging IEEE hebben zich echter altijd voor standaardisatie binnen de ICT zeer ingespannen.
Regelmatig eten en drinken is een eerste levensbehoefte maar je kunt en mag er ook plezier aan beleven.
Naast eten om te overleven, ontwikkeld zich in de geschiedenis in toenemende mate aandacht voor gezondheid en smaakkwaliteit van voedsel en dranken.
Naar mate er in Europa meer welvaart komt, ontstaat er door reizen en 'uit eten gaan' ook meer belangstelling voor de eetgewoonten en gerechten van andere volken en gaat men die ook zelf bereiden. Omgekeerd brengen immigranten ook hun restaurants en winkels mee, waardoor de originele 'vreemde' producten en kruiden steeds beter verkrijgbaar zijn en je bijna alle gerechten uit de wereldkeuken overal kunt eten (of zelf bereiden).
.
Deze experimentele website is vooral gemaakt om als geheugensteuntje voor een paar thema's te dienen. De beste bron voor deze onderwerpen is vaak de Wikipedia, daar wordt dan ook vaak naar doorverwezen, maar de Wikipedia gaat doorgaans vrij snel 'de diepte in'.
De inrichting is opzettelijk zeer hiërarchisch: de pagina's zijn genummerd (in 4 cijfers), het eerste cijfer geeft het onderwerp aan en voor elk onderwerp zijn dus maximaal duizend pagina's beschikbaar. De website wordt opgemaakt vanuit een database, de opmaak komt geheel uit 2 "CSS-files" (waaronder W3.css) en alleen de infovelden zijn met de hand gemaakt in HTML, het is dus een soort CMS.
Aan "vette" knop in de menubalk is op te maken waar men zich in de hiërarchie bevind.
De webpagina is verdeeld in 3 delen:
Binnen de tekst vindt men gekleurde "links": de groene wijzen naar een pagina binnen deze website, de blauwe naar de Nederlandstalige Wikipedia en de rode openen een nieuw tabblad (of venster) van een andere website. De selectie gaat dus als volgt:
Start: algemene onderwerpen
Historiek
Media techniek
Elektronica
ICT informatie
Eten en koken