Start
ICT-info
 Weblinks
 Geschiedenis*
 Hardware
 Software
 Omgeving
 Opslag
 Netwerken
 Internet
 Beveiliging

Geschiedenis van de computertechniek

De geschiedenis van de ICT begint eigenlijk al in 1500 vChr in Mesopotamië met de rekenkunde van repeterende berekeningen. In de 10e eeuw wordt in de Arabische wereld het idee van rekenen (algebra) als het uitvoeren van systematische procedures (algoritmen) geïntroduceerd.
Onder meer de mechanische rekenmachines van Charles Babbage (midden 19e eeuw) zijn vroege pogingen om tot rekencomputers te komen. Alan Turing introduceert het idee van de "turingmachine" in 1936, een wiskundig model van een zo simpel mogelijke gegevensverwerkende machine en bouwt later een werkende elektronische programmeerbare computer.

De eerste werkende computers, in de jaren '40, hadden alleen schakelaars en lampjes als input en output voorziening, maar naarmate er meer verwerkt kon worden werden er "randapparaten" aan gekoppeld. Allereerst de telex (Teletype) als man/machine-interface en daarmee ook al snel de ponsband en ponskaart.
Uiteraard werd van alle ontwikkelingen in de elektronica gebruik gemaakt; in eerste instantie werden dus radiobuizen gebruikt (zo'n "mainframe" computer besloeg een gehele kamer), maar al snel ook transistoren en digitale IC's. Midden 60er jaren worden computers hierdoor zoveel kleiner dat de "mini-computers" (ter grootte van een kleerkast) in serieproductie werden genomen. Als weer 10 jaar later de "microprocessor" op de markt komt ontstaan er natuurlijk ook "microcomputers".

Microcomputers worden al snel in allerhande apparaten ingebouwd: in computerterminals, printers, calculators en "slimme" huishoudelijke apparaten. En natuurlijk ontstaan er ook allerhande kantoorapparaten, vooral een wildgroei aan onderling incompatibele programmeerbare tekstverwerkers en tafelrekenmachines.
Om de boot niet te missen geeft IBM, koning van de mainframe computer, in 1981 een kleine firma "Microsoft" opdracht voor hun eigen programmeerbare tafelcomputer software te ontwerpen, die onder de naam "Personal Computer" op de markt komt. Het is onmiddellijk een groot succes en zet direct een standaard voor dergelijke apparaten.

Voor de 2e wereldoorlog werden de telexberichten al massaal in centrales (met de hand) doorgeschakeld en het lijkt dus voor de hand te liggen om computers te gebruiken voor de communicatie tussen onderzoekslaboratoria. Toch duurde het nog tot eind jaren '60 voordat de DoD (Amerikaanse defensie) opdracht gaf tot de aanleg van een nationaal computernetwerk genaamd "ARPANET" dat bestand moest zijn tegen het uitvallen van enkele verbindingen of knooppunten. Dit was de start van het latere Internet.