Pagina 2000
2020-07-20

Druk, Foto, Film, Audio en Video

Om informatie over te brengen werden historisch verschillende technieken gebruikt. Het begint met krassen in stenen, verven op wanden van grotten, beeldhouwen in hout en steen en tenslotte schrijven en tekenen op papier en andere dragers. Maar, als er meerdere exemplaren nodig waren, zat er niets anders op dan het werk te herhalen. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel gezocht is naar mechanisering van kopieer werk.

Stempelen werd uitgebreid tot "drukken" met een "pers" en schilderen werd "fotograferen". Beelden konden later door de uitvinding van de "film" bewegen en ook het bijbehorende geluid werd (eerst optisch, later magnetisch) toegevoegd.

Door snelle ontwikkelingen in de elektronica werd het geluid (audio), de foto's en de films (video) elektronisch bewerkt en opgeslagen. Dit maakte het ook mogelijk om met de elektronische signalen van microfoons en de pas ontwikkelde zenders kort na 1900 de eerste radiostations op te zetten. Vanaf de jaren '30 volgden logischerwijs de eerste (experimentele) televisiestations. In het begin konden alleen "live" radio- en televisie-opnamen worden uitgezonden; pas na WO II (in Duitsland iets eerder) wordt met de komst van de "band-recorder" (eigenlijk taperecorder of bandspeler) het vooraf opnemen van uitzendingen mogelijk.