Vanaf het begin van de computertechniek was het doorzoeken van bestanden één van de belangrijkste doelen: teksten, spreadsheets, tabellen en natuurlijk databases werden doorzoekbaar gemaakt.
Met de komst van Internet lag het voor de hand de technieken ook geschikt te maken voor gebruik op afstand. De kaartenbak van de bibliotheek, productinformatie van fabrikanten en dergelijke werden voor (professionele) klanten in te zien. In 1991 wordt "Gopher" uitgebracht; een protocol en applicatie voor het opslaan en doorzoeken van grote hoeveelheden informatie.
Later datzelfde jaar wordt het "World Wide Web" voorgesteld als opvolger van Gopher, maar pas met de komst van grafische browsers in 1993, werd dit gebruikersvriendelijk en werden de eerdere zoeksystemen van een WWW-schil voorzien.
Het WWW veroorzaakte ook een grote toename van allerhande informatie op het internet, zodat er doorverwijs pagina's verschenen zoals "Startpagina.nl" in Nederland.
De sterke toename van het aantal webpagina's maakt het arbeidsintensief de groei m.b.v. startpagina's bij te houden en dus werd deze taak geautomatiseerd in de zgn. zoekmachine, die het hele WWW afzoekt naar pagina's en deze indexeert.