4417: Linux: open source OS

VersieIntroOpmerking
UNIX1969In Assembler
UNIX-C1971In "C" omgezet
GNU1984Start GNU
Linux1991Start Linux
Kernel1994Versie 1.0

Linux is een groep vrij toepasbare en aanpasbare (open source, GNU) besturingssystemen met een duidelijk van UNIX afgekeken architectuur. UNIX is in 1969 geheel in de Assembler voor de PDP-computers (van DEC) geschreven en daardoor niet bruikbaar op andere computers. Nadat het in de nieuwe computertaal C was overschreven kon het op andere "architecturen" worden overgezet. Maar er moest op een gegeven moment wel copyright voor betaald worden (aan Bell Labs), zodat het voor veel amateurs onbereikbaar was.

Vrije en open software

Om, vrij van commercie, amateurs de mogelijkheid te geven een professioneel OpSys te gebruiken op eenvoudiger apparatuur dan DEC-PDP (bv. PC), start Richard Stallman het GNU project. Hierbinnen worden diverse modules van UNIX gebruikt op basis van de rechtenvrije C-bronteksten. Alleen de sterk hardware afhankelijke kernel (kern) blijkt niet eenvoudig te realiseren.

De start van Linux

Linus Torvalds had ervaring met UNIX en wilde dat privé ook kunnen gebruiken. Hij stuitte ook op de licentievoorwaarden en ontwikkelde daarom zijn eigen kernel. Grote groepen sloten zich bij hem aan o.a. gebruikmakend van GNU modules. Zo ontstond Linux 1.0. De overgrote meerderheid van de servers draaien nu op Linux. Ook veel "imbedded" systemen zoals modems en smartTV's bevatten grote delen van Linux.

Distributies

Afhankelijk van de toepassing, worden de Linuxkernel en de noodzakelijke modules samengevoegd tot een "distro" voor een bepaald type computer (b.v. PC). Zo zijn er distro's voor dataservers, webservers, zelfs supercomputers of voor gewone desktops; vele tientallen verschillende distro's, die overigens vaak grotendeels van elkaar zijn afgeleid. Slackware, Debian, Red Hat en SUSE zijn bekende vroege distro's waarvan hele families zijn afgeleid.