Start
ICT-info
 Weblinks
 Geschiedenis
 Hardware
  CPU (CVE)
  RAM geheugen
  ROM geheugen
  Disk I/O
  Directe I/O
  Netwerk I/O
  Computers
  MicroControl
 Software
 Omgeving
 Opslag
 Netwerken
 Internet
 Beveiliging

Floppy disk (Diskette)

Een Floppy disk of diskette is een rond schijfje dikke folie met een magnetische laag op één of beide zijden, in een vierkant hoesje. Er zijn vele formaten in de handel geweest: verschillende diameters (8, 5,25 of 3,5 inch), aantal lagen (Single Sided of Double Sided) en meer sporen en/of kleinere bits (Standard, Double of High Density). De bekendste zijn:

Maat Dichtheid Capaciteit
8 inchSS SD80 KB
8 inchSS DD256 KB
5.25 inchSS SD180 KB
5.25 inchDS SD360 KB
5.25 inchDS DD720 KB
5.25 inchDS HD1,2 MB
3.5 inchSS DD360 KB
3.5 inchDS DD720 KB

Sinds de CD/DVD-speler in de PC en Mac standaard werd, is de diskette sterk teruggedrongen. Na de nog snellere opkomst van de USB-stick is hij geheel uit de gewone computers verdwenen. Diskette loopwerken (stations, drives) zijn alleen nog in de reguliere handel met een USB-interface te koop.

Koppeling met de computer

Vanaf de eerste PC werden diskette loopwerken met een 34-polige "lintkabel" verbonden met het "moederbord"; de benodigde voedings-spanningen (5 en 12 Volt) werden met een aparte kabel met 4 pins Molex connector direct op het voedings-apparaat aangesloten. Er kunnen maximaal 2 diskettestations op deze "Floppy-bus" worden aangesloten. Bij het gebruik van DOS of Windows worden deze "A:" en "B:" genoemd, bij de UNIX-achtige systemen (Mac OS, Linux) wordt de naam van het station zelden gebruikt, maar alleen de door de gebruiker te bepalen naam die op de disk zelf bewaard wordt.

Met behulp van signalen op de bus bepaalt de computer welk station actief is. Bediening van de elektronica, de motoren, de arm waarop de kop of koppen zich bevinden, detectie van aanwezigheid en eigenschappen van het schijfje, alles is via de bus vanuit de computer bereikbaar. Het vertalen van de bit-stroom naar zinvolle data wordt dus ook door de computer uitgevoerd in de zogeheten "driver" (stuurprogramma), dat als een toevoeging in het "besturingssysteem" aanwezig is.